اکولاژ به چه نوع اقامتگاه هایی گفته می شود؟
- مریم رضایی
- 1399/3/25
- 0 دیدگاه
اکولاژ (Ecolodge) یا اکولوژ (نوعی اقامتگاه بومگردی) در واقع از ترکیب دو کلمه eco و lodge ساخته شده که به معنای بوم کلبه است.
وقتی برای یک تعطیلات دلنشین برنامهریزی میکنید اولین سوالی که به ذهنتان میرسد چیست؟ احتمالاً اینکه شب را در کجا به صبح خواهید رساند؟
خوشبختانه، اقامتگاهها روزبهروز بیشتر با محیطزیست سازگاری پیدا میکنند و شمار کلبههای سبز، اکو هتلها، هتلهای دوستدار محیطزیست و اکولاژها در حال افزایش است.
درنتیجه امروزه وقتی صحبت از انتخاب اقامتگاه سبز میشود، گزینههای بیشتری در مقایسه با قبل، پیش روی شما وجود دارند. این اقامتگاهها به شما فرصتی خواهند داد تا از طبیعت بکر بومی نهایت لذت را ببرید و همچنین در حفظ آن برای نسلهای آینده کوشا باشید.
به همین بهانه در این مقاله به سراغ معرفی اکولاژها یا اقامتگاههای بومگردی رفتهایم تا دربارهی ویژگیهای آنها بیشتر بدانیم.
اکولاژ چیست؟
امروزه بسیاری از مردم دربارهی معنی کلمهی اکولاژ (Ecolodge) کنجکاو هستند. این کلمه از دههی ۱۹۹۰ رایج شد. از آن زمان تاکنون برداشتها و تعاریف متفاوتی برای استفاده از کلمهی «اکو» در اقامتگاهها مطرح شده است.
اکولاژ به نوعی از اقامتگاه گفته میشود که در نحوهی ساخت و فعالیت با دیگر اقامتگاهها تفاوت دارد.
اکوتوریسم یا بومگردی به معنای سرمایهگذاری در گردشگری است؛ بهطوریکه بخش عمدهای از سود مالی آن نصیب جامعهی میزبان محلی شود و درعینحال از تاثیرات مخرب گردشگران بر محیطزیست بکاهد و همچنین بتواند طبیعتگردی را با خلق تجربههای متفاوت برای بازدیدکنندگان به ارمغان بیاورد.
بومگردی در نگهداری از طبیعت و کسب آگاهی بیشتر نسبت به آن تلاش میکند؛ درنتیجه با اصطلاحاتی مثل گردشگری پایدار تفاوت دارد.
درمجموع میتوان اکولاژها را اقامتگاههایی ایده آل برای افرادی در نظر گرفت که میخواهند تجربهای منحصربهفرد از طبیعت داشته باشند و از بومگردی حمایت میکنند.
بسیاری از کشورها و مناطق گوناگون دربارهی گردشگری پایدار و همچنین گردشگری سبز معیارها و استانداردهای متفاوتی ارائه دادهاند اما تنها در سالهای اخیر بوده است که همگی به یک توافق جمعی بینالمللی دست یافتهاند.
این استاندارد بینالمللی بهتمامی امکانات رفاهی و تسهیلات اقامتی گفته میشود که مسئولیتپذیری را در قبال محیطزیست و اجتماع افزایش میدهد. بااینحال، هنوز هم بر سر تعریف و طبقهبندی اکولاژ بهجای «هتل سبز» اختلاف وجود دارد.
اصول ساخت اکولاژ
هیتِش مهتا (Hitesh Mehta)، معمار و عضو موسس جامعهی گردشگری بینالمللی، در سال ۱۹۹۹ قوانین اکولاژ را در کتابی تحت عنوان «راهنمای بینالمللی اکولاژ» به نگارش درآورد.
بر اساس این کتاب، یک اقامتگاه برای اینکه بهعنوان یک اکولاژ شناخته شود، باید با سه اصل اساسی بومگردی همخوانی داشته باشد. این اقامتگاه باید:
- در محیط طبیعی بنا شود؛
- به مردم محلی سود برساند؛
- و درنهایت دربارهی منطقهی بومی، آگاهی و برنامههای آموزشی فراهم کند.
معیارهای ساخت اکولاژ
این کتاب همچنین معیارهای خاصی برای یک اقامتگاه اکولاژ ارائه میدهد. بر اساس این معیارها یک اکولاژ باید از شرایط زیر برخوردار باشد:
- اکولاژها باید در نواحی طبیعی یا مناطق روستاییِ نزدیک به ناحیهای طبیعی واقع شده و بههیچوجه تحت تاثیر پیشرفتهای تمدن شهری، سروصدا، ترافیک، دود یا آلودگی قرار نگرفته باشند.
- این اقامتگاهها باید از سیستمهایی استفاده کنند که از محیطزیست در برابر آلودگی و تخریب محافظت کنند.
- اکولاژها باید راهنمای طبیعتگردی استخدام کنند که در زمینهی محیطزیست آموزش لازم را دیده یا اطلاعات بومی خوبی دربارهی زیستگاه طبیعی منطقه داشته باشد.
- چنین اقامتگاههایی باید کتاب، پوستر، نقشه، عکس، سخنرانی و غیره برای آشنا ساختن مهمانان و بازدیدکنندگان با محیطزیست منطقه فراهم کنند.
- اکولاژها باید به مهمانان، کارکنان و بازدیدکنندگان دربارهی اهمیت و ارزش اکوسیستم سالم آگاهیرسانی کنند و به آنان یاد دهند که چطور بدون تخریب محیطزیست از آن لذت ببرند.
- اکولاژها باید به اقتصاد محلی سود برسانند و بومگردی را بهعنوان راهی پایدارتر برای درآمدزایی طولانیمدت در برابر تخریب یا تغییر محیطزیست برای منافع کوتاهمدت معرفی کنند.
{{totalCount}} دیدگاه