معروفترین نقاشی های جهان و هر آنچه که باید درباره آنها بدانید
- طناز قربانی
- 1399/3/28
- 2 دیدگاه
راز معروفترین نقاشی جهان چیست؟ از میان میلیونها نقاشی معروف در جهان که در گالریها و موزهها نگهداری میشوند، تنها تعداد انگشتشماری هستند که با گذر زمان در یادها ماندهاند.
هر سال آثار هنری به ارزش میلیاردها دلار در مزایدهها به فروش میرسند. این در حالی است که موزههای سراسر جهان صدها هزار اثر هنری را در مجموعههای خود نگهداری میکنند. از این تعداد اثر هنری، تعداد محدودی به محبوبیت و شهرت میرسند که موجب ماندگاری آنها در تاریخ میشود.
در این مقاله فهرستی از معروفترین نقاشیهای جهان را معرفی میکنیم و درباره لبخند مونالیزا که در صدر این فهرست قرار دارد بیشتر صحبت خواهیم کرد.
مونالیزا
تعجبی ندارد که مونالیزا (Mona Lisa) اثر لئوناردو داوینچی، بهعنوان معروفترین نقاشی جهان شناخته شود. مونالیزا تصویر نقاشیشدهی زنی اسرارآمیز است که لبخندی مرموز بر لب دارد. البته این تنها یکی از اطلاعات دقیقی است که از این نقاشی در دسترس است.
گفته میشود زنی که در این نقاشی به تصویر کشیده شده است، لیزا گِراردینی (Lisa Gherardini)، همسر فرانچسکو دِل جیوکوندو (Francesco del Giocondo) فروشندهی فلورانسی است. البته کارشناسان هنوز کاملا از این موضوع مطمئن نیستند.
نقاشی مونالیزا یک نوآوری در زمینهی هنر بهشمار میرود. این نقاشی در سال ۱۸۰۴ در موزه لوور نصب شد. طبق گفتههای موزهی لوور این نقاشی اولین پرترهی ایتالیایی است که کاملا بر روی سوژهی پرتره که بهصورت نیمتنه کشیده شده است، تمرکز دارد.
به گفتهی تاریخدانان، پیش از قرن بیستم مونالیزا در خارج از حیطهی هنر شناخته شده نبود. اما در سال ۱۹۱۱، یک کارمند سابق موزهی لوور، این نقاشی را به سرقت برد و به مدت دو سال آن را مخفی کرد. این سرقت باعث شهرت این نقاشی در میان مردم شد و میلیونها نفر را با هنر رنسانس آشنا کرد.
شام آخر
لئوناردو داوینچی، مرد رنسانسی یکی از هنرمندانی است که نامش ۲ بار در لیست معروفترین نقاشیهای جهان قرار میگیرد. نقاشی شام آخر (The Last Supper) در دورهای خلق شد که تصاویر مذهبی، موضوع اصلیِ آثار هنری را تشکیل میدادند.
نقاشی شام آخر به اعتقاد مسیحیان، آخرین شام حضرت مسیح (ع) و حواریون را پیش از مصلوب شدن به تصویر میکشد. این نقاشی با ۴/۶ متر ارتفاع و پهنای ۸/۸ متری، یکی از نقاشیهای بزرگ جهان محسوب میشود. بنابراین بازدید از این نقاشی یک تجربهی بهیادماندنی برایتان خواهد بود.
این نقاشی دو بار از خطرات جنگ جان سالم بهدر برده است. یک بار لشگر ناپلئون از دیوار سالنی که این نقاشی بر روی آن کشیده شده بود به عنوان هدف تمرینی استفاده کردند. همچنین در جنگ جهانی دوم، پس از بمباران سقف صومعهی دومینیکنِ سانتا ماریا دله گرتزیه (Dominican convent of Santa Maria delle Grazie) در میلان، تا چند سال در هوای آزاد قرار داشت.
شب پر ستاره
شب پر ستاره (The Starry Night) یک نقاشی رنگ روغن، از معروفترین آثار ونسان ونگوگ، نقاش معروف هلندی است. این نقاشی نمونهی بارز نبوغ ونگوگ و استفادهی جسورانهی او از براشهای ضخیم است.
رنگهای زرد و آبی و فضای چرخان و رویایی نقاشیِ شب پر ستاره، چندین دهه هنردوستان را تحت تاثیر قرار داد. جالب است بدانید که ونگوگ به دلیل بیماری روانی در تیمارستان سنت رِمی (Saint Remy) در فرانسه زندگی میکرد. در واقع ونگوگ نقاشی شب پرستاره را با الهام از منظرهی پنجرهی اتاقش خلق کرد.
جیغ
نقاشی جیغ (The Scream) اثر ادوارد مونک (Edvard Munch) یکی از معروفترین نقاشیهای جهان است. در حقیقت جیغ یک اثر هنری واحد نیست. بر اساس گزارشات وبلاگ موزهی بریتانیا، جیغ درواقع دو نقاشی، دو نقاشی پاستل و تعدادی تصویر چاپی است.
این نقاشیها در موزهی ملی اسلو و موزهی مونک (Munch) نگهداری میشود. در سال ۲۰۱۲ یکی از نقاشیهای پاستل در یک مزایده به قیمت ۱۲۰ میلیون دلار فروخته شد. نقاشیهای جیغ درست مانند مونالیزا به شهرت رسیدند. در سالهای ۱۹۹۴ و ۲۰۰۴، دو نقاشی جیغ به سرقت رفتند و به این ترتیب توجه عموم مردم به این دو اثر هنری جلب شد. هر دو نقاشی در نهایت پیدا شدند.
جالب است بدانید که چهرهی آندروژنی که در جلوی این نقاشی آرت نوو دیده میشود، درواقع منشا جیغ در نقاشی نیست. بلکه سعی دارد جلوی جیغ دلخراشی که از طبیعت به گوش میرسد را بگیرد.
این نقاشی در حقیقت از یکی از تجربههای شخصی مونک الهام گرفته شده است؛ زمانیکه در حال قدم زدن و تماشای غروب آفتاب در اسلو بود و نور قرمز خیرهکنندهای نظرش را جلب کرد.
گرنیکا
گرنیکا (Guernica) یکی از بهترین نقاشیهای پابلو پیکاسو یکی از جدیدترین نقاشیهای این لیست بهشمار میرود. پیکاسو این نقاشی را در سال ۱۹۳۷ خلق کرد. این نقاشی حملهی هوایی آلمان به شهر گِرنیکا در منطقهی باسک در دوران جنگ داخلی اسپانیا را نشان میدهد. سبک و استایل پیکاسو به وضوح در این نقاشی دیده میشود. وحشت جنگ که در این نقاشی بهخوبی به تصویر کشیده شده است، آن را به بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ قرن بیستم تبدیل کرده است.
در جنگ جهانی دوم، نقاشی گرنیکا به موزهی هنرهای معاصر نیویورک منتقل شد تا از اثرات جنگ در امان بماند. پیکاسو درخواست کرد تا زمان بازگشت دموکراسی به اسپانیا، این نقاشی در نیویورک باقی بماند. در سال ۱۹۸۱، شش سال پس از مرگ کارگردان اسپانیایی، جن فرانسیسکو فرانکو (Gen Francisco Franco) گرنیکا به مادرید بازگشت.
بوسه
نقاشی بوسه (The Kiss) اثر گوستاو کلیمت (Gutav Klimt) یکی از نقاشیهای معروف جهان است که اکنون در موزهی آپِر بِلوِدِر (Upper Belvedere) در وین اتریش نگهداری میشود.
در این اثر هنری که در دورهی طلایی کلیمت کشیده شد، میتوانید تاثیرات هنری بیزانس را بهراحتی در رداهایی که بر تن زوج عاشق داخل نقاشی است، ببینید. بر اساس نظر موزهی آپر بلوِدر، کلیمت در نقاشی بوسه، یک عبارت تمثیلی دربارهی عشق در قلب وجود انسان را به تصویر کشیده است.
جالب است بدانید علیرغم اینکه نقاشی بوسه برای فروش نیست، آثار دیگر کلیمت با قیمتهای بالایی خرید و فروش میشوند. اوپرا وینفری در سال ۲۰۱۶ پرترهی پرتره آدل بلوخ باوئر دوم (Portrait of Adele Bloch-Bauer II) را به قیمت ۱۵۰ میلیون دلار فروخت. او از این نقاشی که متعلق به سال ۱۹۰۷ است ۶۰ میلیون دلار سود بهدست آورد.
دختری با گوشواره مروارید
دختری با گوشوارهی مروارید (Girl With a Pearl Ring) اثر یوهانس ورمیر (Johannes Vermeer) اغلب با مونالیزا مقایسه میشود. علاوهبر تفاوتهایی که در سبک این دو نقاشی وجود دارد، دختری با گوشوارهی مروارید حتی یک پرتره هم محسوب نمیشود؛ بلکه این اثر یک ترونی (tronie) است.
ترونی در زبان هلندی به معنای به تصویر کشیدن یک چهرهی تخیلی با ویژگیهای اغراق شده است. سادگیِ این شاهکار رنگ و روغن زبانزد است؛ دختری با یک دستار آبی و طلایی که گوشوارههای بزرگ مروارید به گوش دارد. در پسزمینهی چهرهی این دختر تنها یک صفحهی مشکی دیده میشود.
جالب است بدانید از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴، زمانیکه موزهی مائریتشویس (Mauritshuis) بازسازی میشد، این نقاشی در آمریکا، ایتالیا و ژاپن در گردش بود. دختری با گوشوارهی مروارید توجه جمعیت زیادی را به خود جلب کرد و عنوان یکی از معروفترین نقاشیهای جهان را به خود اختصاص داد.
زایش ونوس
نقاشی زایش ونوس (The Birth of Venus) اثر ساندرو بوتیچِلی (Sandro Botticelli) یکی از قدیمیترین نقاشیهای این لیست بهشمار میرود. گمان میرود نقاشی زایش ونوس، در سال ۱۴۸۵ کشیده شده است. احتمالا این نقاشی سفارش یکی از افراد خاندان ثروتمند و هنردوست مدیچی (Medici) بوده است. خاندان مدیچی قرنها بر فلورانس و مناطق اطراف آن حکومت میکردند.
بوتیچلی با خلق این اثر، ترکیبی جدید از سبک رنسانس و فرهنگ کلاسیک یونانی بهوجود آورد. او در این نقاشی الههی عشق را به تصویر میکشد که از یک صدف بزرگ ظاهر میشود. جالب است بدانید که این نقاشی یک تفاوت قابل توجه با آثار دیگر بوتیچِلی دارد؛ او برخلاف همیشه که روی چوب نقاشی میکشید، زایش ونوس را بر روی بوم نقاشی کرد.
ندیمه ها
نقاشی ندیمهها (Las Meninas) اثر دیه گو ولاسکز (Diego Velázquez) در موزه پرادو (Museo del Prado) در مادرید نگهداری میشود. ندیمهها به همراه یکی دیگر از نقاشیهای این لیست یعنی گرنیکا را میتوانید در این شهر ببینید.
نقاشی ندیمهها نهتنها یکی از معروفترین نقاشیهای دیهگو ولاسکز است، بلکه یکی از بزرگترین آثار این هنرمند بهشمار میرود. پیچیدگی این نقاشی، قرنها است که مردم و منتقدین را شگفتزده میسازد.
ندیمهها درواقع یک پرترهی گروهی از یک خاندان سلطنتی اسپانیایی است. اما نکتهی جالب این نقاشی خودنگاره یا سلفپرترهی ولاسکز در سمت چپ اثر است. در این نقاشی ولاسکز را میبینید که مشغول نقاشی است.
جالب است بدانید که نقاشی ندیمهها به سفارش پادشاه فیلیپ چهارمِ اسپانیا خلق شد. پادشاه فیلیپ چهارم از سال ۱۶۲۱ تا ۱۶۶۵ بر اسپانیا حکومت میکرد. او تا سال ۱۸۱۹ در قصر سلطنتی اقامت داشت و پس از آن به پرادو (Prado) رفت.
آفرینش آدم
نقاشی آفرینش آدم (Creation of Adam) اثر میکل آنژ (Michelangelo) بر روی سقف کلیسای سیستین (Sistine Chapel) در شهر واتیکان کشیده شده است.
این نقاشی معروفترین اثر میکل آنژ است و برای تماشای آن باید سرتان را بالا بگیرید و سقف کلیسا را نگاه کنید. میکل آنژ در این نقاشی خداوند و حضرت آدم را در حالیکه دستانشان را به سمت یکدیگر دراز کردهاند، به تصویر کشیده است. در این نقاشی میبینید که انگشتان خداوند و حضرت آدم تقریبا یکدیگر را لمس میکنند. نقاشی آفرینش آدم بارها در طول تاریخ بازسازی شده است.
بدن عضلانی آدم یکی دیگر از آثار معروف میکل آنژ یعنی حضرت داوود (ع) را به خاطر شما میآورد. مجسمهی حضرت داوود (ع) یکی از معروفترین مجسمههای جهان است. این مجسمهی سنگی را میتوانید در گالری دل آکادمیا (Galleria dell'Accademia) در فلورانس ببینید.
جالب است بدانید که سقف کلیسای سیستین در طول قرنها بارها به دلایل مختلفی مانند مواجهه با دود شمع آسیب دید. پس از آنکه فرایند تمیز کردن کلیسا در سال ۱۹۸۹ به پایان رسید، مردم از دیدن رنگهای درخشان و سرزندهای که میکل آنژ در این نقاشی به کار برده بود، بسیار شگفتزده شدند.
مادر ویسلر
نقاشی مادر ویسلر (Whistler’s Mother) اثر جیمز ابوت مکنیل ویسلر (James Abbott McNeill Whistler) یکی دیگر از نقاشیهای معروف جهان است. این نقاشی اکنون در موزه اورسی (Musée d'Orsay) در پاریس نگهداری میشود.
جیمز مکنیل ویسلر در سال ۱۸۷۱ این نقاشی را از مادرش کشید. در این نقاشی مادر ویسلر را میبینید که روی یک صندلی نشسته است و در پشت او دیواری خاکستری مشاهده میشود.
تداوم حافظه
تداوم حافظه (The Persistence Of Memory) اثر سالوادرو دالی (Salvador Dali) در سال ۱۹۳۱ خلق شد. این نقاشی اکنون در موزهی هنرهای معاصر نیویورک نگهداری میشود.
تداوم حافظه یکی از معروفترین آثار سالوادور دالی بهشمار میرود. در این نقاشی سورئالیسم، ساعتهایی را میبینید که در حال ذوب شدن هستند. گفته میشود این نقاشی از نظریهی نسبیت انیشتین (Theory of Relativity) الهام گرفته شده است. همچنین گفته میشود نگاه کردن به این نقاشی باعث میشود در زندگی و نحوهی گذراندن وقت خود بیشتر تامل کنید.
نگهبان شب
نقاشی نگهبان شب یا گشت شبانه (The Night Watch) اثر رامبراند، هنرمندن معروف هلندی است. این نقاشی اکنون در موزهی امپراطوری آمستردام (Rijksmuseum) نگهداری میشود.
نقاشی نگهبان شب در سال ۱۶۴۲ خلق شد. این نقاشی داستان عزیمت گروهی از نگهبانان شهر به همراه کاپیتان فرانس بَنینگ کوک (Frans Banning Cocq) را به تصویر میکشد.
خودنگاره بدون ریش
یکی دیگر از آثار ونسان ونگوگ که در میان معروفترین نقاشیهای جهان قرار دارد، خودنگارهی بدون ریش (Self-Portrait Without Beard) است.
ونگوگ در طول زندگیاش خودنگارههای زیادی کشید اما این نقاشی معروفترین خودنگارهی ونگوگ است. زیرا این آخرین خودنگارهی او محسوب میشود و یکی از معدود نقاشیهایی است که چهرهی او را بدون ریش نشان میدهد.
ونگوگ این نقاشی را در روز تولد مادرش به او هدیه داد. این نقاشی همچنین یکی از گرانقیمتترین نقاشیهای جهان بهشمار میرود. در سال ۱۹۹۸ این نقاشی به قیمت ۷۱/۵ میلیون دلار بهفروش رفت و اکنون بخشی از کلکسیون شخصی است.
پرتره آرنولفینی
پرتره آرنولفینی (The Arnolfini Portrait) در سال ۱۴۳۴ توسط یان وان آیک (Jan Van Eyck) خلق شد. این نقاشی یکی از برجستهترین آثار رنسانس شمالی است. گفته میشود این اثر یکی از اولین نقاشیهایی است که با رنگ روغن اجرا شد. این نقاشی یک پرترهی دو نفره است. در نقاشی پرترهی آرنولفینییک یک بازرگان ایتالیایی را به همراه زنی میبینید که به نظر میرسد همسر او است.
در سال ۱۹۳۴، اروین پانوفسکی (Erwin Panofsky)، کارشناس تاریخ هنر این نقاشی را یک قرارداد ازدواج میداند. این اولین نقاشی در تاریخ است که زوایای آن با زاویهی دید بیننده همخوانی دارید. با دیدن این نقاشی احساس میکنید میتوانید به داخل آن قدم بگذارید.
باغ لذت دنیوی
نقاشی باغ لذت دنیوی (The Garden of Earthly Delights) اثر هیرونیموس بوش (Hieronymus Bosch) یک سهگانهی خارقالعاده است که در سورئالیسم یک پیشرو محسوب میشود.
این نقاشی در حقیقت تصویری است که یک هنرمند فقید قرون وسطایی که به خدا، شیطان، جهنم و بهشت اعتقاد داشت خلق کرده است. پنل سمت چپ حضرت مسیح (ع) را در حال معرفی حوا به آدم به تصویر کشده است. پنل سمت راست جهنم و پنل مرکزی بهشت را نشان میدهند.
در تصویری که بوش از جهنم ارائه میکند، یک جفت گوش عظیمالجثه با چاقو به افراد جهنمی حمله میکنند. در این نقاشی همچنین میتوانید پادشاهی به شکل حشره با نوکی مانند پرنده را ببینید که یک دیگ بهعنوان تاج بر روی سرش دارد. این موجود عجیب مانند پادشاه بر روی تخت سلطنتی نشسته است.
این موجود جهنمی افراد گناهکار را میبلعد و سپس آنها را از بدن خود خارج میکند. نمادگرایی زیادی که در این نقاشی دیده میشود تفسیر آن را بسیار مشکل میسازد. شاید همین موضوع به این نقاشی جذابیت میبخشد.
بعدازظهر یکشنبه در جزیره گراند ژات
نقاشی بعد از ظهر یکشنبه در جزیرهی گراند ژات (A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte) شاهکاری از ژرژ سورا (Georges Seurat) است.
این نقاشی صحنهای از زندگی طبقهی متوسط را در حومهی شهر نشان میدهد. سورا اغلب چنین محیطی را سوژهی نقاشی خود قرار میدهد. البته این تصویر با تصاویر بورژوازی معاصرِ امپرسیونیستی او متفاوت است.
سورا از رویکرد لحظهای هنرمندانی چون مانه (Manet)، مونه (Monet) و دگاس (Degas) روی برگرداند و بهدنبال حس ماندگاری مجسمههای یونانی بود. این همان چیزی است که در این نقاشی میبینید؛ چهرههایی که سکون آنها با هدف سورا در خلق یک منظرهی کلاسیک به شکل مدرن مطابقت دارد.
دوشیزگان آوینیون
پابلو پیکاسو نقاشی دوشیزگان آوینیون (Les Demoiselles d’Avignon) را در سال ۱۹۰۷ خلق کرد. پیکاسو در این نقاشی سنتهای نقاشی غربی را در هم شکست و گریزی به ماسکهای آفریقایی زد که در موزهی مردمنگاری دو تروکادرو (Palais du Trocadro) دیده بود. زنانی که در این نقاشی به تصویر کشیده شدهاند.
{{totalCount}} دیدگاه