راهنمای جامع سفر به سوئیس
- مجله گیلگمش
- 1404/2/12
- 0 دیدگاه
سوئیس، جواهر اروپا، با کوه های سر به فلک کشیده، دریاچه های رویایی و تاریخ پرفراز منتظر شماست! برای سفری فراموش نشدنی، این راهنما را از دست ندهید.
سوئیس یکی از دیدنیترین کشورهای اروپای مرکزی است که در برگیرندهی شگفتیهای تاریخی، فرهنگی و طبیعی بسیاری است و مقصدی نیست که بتوان با دیداری گذرا از آن دل کند. تنوع دیدنی های سوئیس در دریاچهها، کوهها، روستاهای تاریخی، شهرهای پیشرفته و مدرن و صنایع گوناگون آن را به یکی از دوستداشتنیترین مقصدها تبدیل کرده است. طبیعتگردی در دامنههای مترهورن سربهفلککشیده، نوشیدن یک هات چاکلت در پیست اسکی یا رفتن به کلوپ جاز در برن، فرقی نمیکند کدامشان شما را سر ذوق میآورند، سوئیس شما را فرا میخواند. اگر به فکر ثبت چنین لحظاتی در خاطراتتان هستید و قصد دارید تجربهای آسوده مانند جهانگردان حرفهای در تور سوئیس داشته باشید، در ادامه برای مطالعهی اطلاعات مفید و مورد نیاز برای سفر به سرزمین هایدی، همراه این مطلب باشید. ممکن است این راهنمای سفر کمی طولانی به نظر برسد؛ اما مرور اجمالی و ذخیره کردن آن در تلفن همراهتان میتواند در موقعیتهای مختلفی بسیار کمککننده باشد.
کشور سوئیس کجاست؟
شناخت این ویژگیهای پایهای، گام نخست برای درک بهتر فرهنگ، سیاست و زندگی روزمره در این کشور زیبای آلپی است.
- سوئیس، کشوری کوچک در قلب اروپا، یکی از منحصربهفردترین ساختارهای سیاسی و فرهنگی قاره را در خود جای داده است. با جمعیتی در حدود ۸٫۸ میلیون نفر (بر اساس آمار سال ۲۰۲۳)، این کشور با وجود مساحت نسبتا کوچک خود (حدود ۴۱,۲۸۵ کیلومتر مربع) از تنوع زبانی، فرهنگی و جغرافیایی گستردهای برخوردار است.
- پایتخت اداری (دو فاکتو) سوئیس شهر برن است؛ شهری آرام و تاریخی که مرکز تصمیمگیریهای سیاسی کشور به شمار میرود. در مقابل، زوریخ به عنوان بزرگترین و پرجمعیتترین شهر سوئیس، نبض اقتصادی، مالی و فرهنگی کشور را در دست دارد.
- سوئیس چهار زبان رسمی دارد؛ آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی و رُمانش. این چندزبانی نهتنها بازتابی از موقعیت جغرافیایی سوئیس در میان کشورهای مختلف اروپا است، بلکه نشانهای از احترام این کشور به تنوع فرهنگی ساکنانش است.
- ساختار حکومتی سوئیس فدرال است و کشور به ۲۶ کانتون تقسیم شده که هر یک از آنها نوعی استقلال داخلی دارند. این کانتونها دارای قوانین محلی، مالیات و حتی سیستم آموزشی مختص به خود هستند؛ با این حال زیر نظر دولت فدرال عمل میکنند.
- واحد پول رسمی این کشور فرانک سوئیس است که با نماد CHF شناخته میشود و یکی از پایدارترین ارزهای دنیا محسوب میشود. همچنین پیششمارهی تلفن بینالمللی سوئیس ۴۱+ است.
- سوئیس از شمال با آلمان، از غرب با فرانسه، از جنوب با ایتالیا و از شرق با اتریش و لیختناشتاین هممرز است.
بهترین زمان سفر به سوئیس
سوئیس در تمام طول سال پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر دنیا است. شما هر فصلی از سال را برای سفر به سوئیس انتخاب کنید، این کشور جذابیتها و فعالیتهای بسیاری، مخصوص همان فصل را برایتان فراهم میکند. اگر به فعالیتها و ورزشهای زمستانی علاقهمندید یا طرفدار بازارهای کریسمس هستید، زمستان را برای سفرتان انتخاب کنید. اما اگر دوست دارید از هوای گرم و مطلوب لذت ببرید، در مسیرهای زیبا با مناظر سبز طبیعتگردی کنید، یا طرفدار شنا و ورزشهای آبی در دریاچهها و رودخانههای زیبای سوئیس هستید، تابستان فصل مناسبی برای شما است. البته در نظر داشته باشید که تابستان محبوبترین فصل سفر در سوئیس است، به همین دلیل در این فصل شهرها و مناطق توریستی شلوغ و قیمتها از بقیهی فصول سال بالاتر هستند. اما اگر ترجیح میدهید با هزینهی کمتر و با آسودگی بیشتر و به دور از سیل جمعیت مشتاق گردشگران تابستانی سفر کنید، بهار و پاییز را انتخاب کنید. در این دو فصل، بهخصوص نیمهی دوم بهار و نیمهی اول پاییز، هوا همچنان در حدی گرم است که بتوانید با لباسی گرمتر، از گشت در طبیعت و از فعالیتهای فضای باز لذت ببرید.
اطلاعات کلی سوئیس
قبل از ورود به کشور سوئیس، قبل از سوار شدن بر هواپیما و حتی قبل از برنامهریزی برای این سفر، لازم است که نکاتی در خصوص واحد پول، وسایل همراه توصیه شده و قوانین کالاهای قابل ورود به این کشور را در نظر داشته باشیم تا بدون اتلاف وقت و دردسر اضافی سفر خوبی را آغاز کنیم.
۱. واحد پول
از آنجا که سوئیس کشور عضو اتحادیهی اروپا نیست، واحد پول خود را به یورو تغییر نداده و همچنان «فرانک سوئیس» پول رایج این کشور است. CHF نشان اختصاری فرانک سوئیس است. برابری فرانک سوئیس و یورو معمولا به این صورت در نظر گرفته میشود که هر فرانک برابر با ۱٫۱ یورو است. در اکثر فروشگاهها، رستورانها و مکانهای توریستی یورو به جای فرانک پذیرفته میشود؛ اما در نظر داشته باشید که استفاده از یورو چندان هم بهصرفه نیست؛ چون هر یورو را معادل یک فرانک محاسبه میکنند. تبدیل یورو به فرانک در تمام بانکهای سوئیس، صرافیها و هتلها انجام میشود. معمولا بانکها و صرافیها این تبدیل را با نرخ تبدیل منصفانهتری نسبت به هتلها انجام میدهند. در ضمن فراموش نکنید براساس قانون، مقدار مجاز ارز خروجی از ایران معادل پنج هزار یورو است و میزان مجاز ارز ورودی به کشورهای اروپایی معادل ده هزار یورو برای هر نفر است (مبلغ بیشتر به اظهار گمرکی نیاز دارد).
۲. وسایل مورد نیاز
پیش از سفر به سوئیس، با استفاده از وبسایتها و اپلیکیشنها وضعیت آبوهوای کشور در مدت سفرتان را بررسی کنید و متناسب با آن لباس و وسایل موردنیاز را همراه ببرید. بهطور کلی همراه داشتن یک لباس گرم یا بارانی در هر فصلی پیشنهاد میشود. از جمله وسایلی که در سفر به کارتان خواهد آمد، میتوان به عینک آفتابی، کلاه لبهدار، عینک طبی اضافه، یک جفت کفش راحت برای پیادهروی، دارو به همراه نسخهی پزشک به انگلیسی (اگر از داروی خاصی استفاده میکنید)، چتر تاشو، یک جفت دمپایی، کارت حافظه با ظرفیت بالا برای دوربینهای دیجیتال، باتری اضافه، شارژر و مبدل پریز برای تلفن همراه و دوربین و لباس رسمی (کت و شلوار و کراوات) برای شرکت در برخی برنامهها مثل اپرا، اشاره کرد.
توجه داشته باشید ورود محصولات حیوانی، از جمله ماهی تون، گوشت، تخم مرغ، لبنیات، عسل، به هر شکل، حتی کنسرو شده، از کشورهای غیر از اتحادیهی اروپا به داخل خاک سوئیس ممنوع است. اما ورود آجیل و تنقلات منعی ندارد و حتی همراه داشتن آن توصیه میشود.
۳. بار
در نظر داشته باشید پیش از پرواز، حجم بار خود را متناسب با محدودیت ذکر شده در بلیط هواپیما تنظیم کنید. پیشنهاد میشود در بار دستی خود، یک دست لباس اضافه، دارو برای مصرف دو روز و سایر لوازم ضروری (غیر از اشیای تیز و برنده و مایعات) به همراه داشته باشید، تا در صورت بروز اختلال در تحویل چمدان و یا تاخیرهای احتمالی، مشکل اساسی برایتان ایجاد نشود. با توجه به این نکته که کالسکه جزو بار محسوب نمیشود، همراه داشتن آن به شما کمک خواهد کرد تا با فرزندتان در طول سفر راحتتر به گشتوگذار بپردازید.
توجه کنید که هنگام پرواز حمل اشیای تیز مانند قیچی و چاقو و هرگونه مایعات، حتی ژل موی سر، در بار دستی و ورود آن به داخل هواپیما ممنوع است. پس آنها را در چمدان بگذارید و به قسمت بار هواپیما تحویل دهید. از آنجا که قوانین شرکتهای هواپیمایی مرتباً بهروزرسانی میشود، قبل از سفر اطلاعات مرتبط با مقررات پرواز را بررسی کنید.
حمل و نقل عمومی در سوئیس
حمل و نقل بین شهری
سوئیس یکی از گستردهترین و باکیفیتترین شبکههای حملونقل دنیا را دارد. این سیستم حملونقل با گزینههای متنوعی مانند قطار، اتوبوس، قایق و شناورهای دریایی، فونیکولار و تلهکابین، جابهجایی در سوئیس را بسیار آسان میکند. جادهها و اتوبانهای بین شهری این کشور نیز از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند. با وجود شبکهی حملونقل زمینی باکیفیت و سریع و البته مسافتهای بین شهری کوتاه، پروازهای داخلی در سوئیس چندان پرطرفدار نیستند. به طور مثال، هر روز بیش از ۳۰ قطار از زوریخ به سمت ژنو حرکت میکنند. طول مسیر زوریخ-ژنو با قطار حدود سه ساعت و هزینهی بلیط آن ۸۸ فرانک است. در سیستم فروش آنلاین، بلیط در ساعات خلوتتر معمولا با تخفیف و با قیمت پایینتری فروخته میشود.
سیستم ریلی سوئیس، سریعترین، راحتترین و پرطرفدارترین وسیلهی حملونقل عمومی در این کشور است. بیش از ۵,۳۰۰ کیلومتر خط راهآهن، شهرها و نقاط مختلف این کشور را به هم وصل میکند.
فرودگاههای شهرهای زوریخ و ژنو، با داشتن بیشترین پروازهای بینالمللی، مبدأ ورود بسیاری از گردشگران بینالمللی به این کشور هستند.
سوئیس تراول پس
بلیطها و کارتهای مدتدار برای استفاده از سیستم حملونقل عمومی سوئیس نیز بسیار متنوع هستند. اما نگران انتخاب بلیط مناسب و بصرفه برای مسیر موردنظرتان نباشید. گیشههای فروش بلیط ایستگاههای اصلی هر شهر بهخوبی شما را راهنمایی خواهند کرد. کارتهای مدتدار «سوئیس تراول پس» (Swiss Travel Pass) در انواع ۳، ۴، ۸ و ۱۵روزه با قیمت بین ۲۳۲ تا ۵۱۳ فرانک در «کلاس دو» و ۳۶۹ تا ۸۱۰ فرانک در «کلاس یک» فروخته میشوند. با خرید این کارت میتوانید در مدت اعتبار آن، به صورت نامحدود از قطار و اتوبوسهای بین شهری در اغلب مسیرهای سوئیس استفاده کنید و در بسیاری از مسیرهای ریلی کوهستانی از ۵۰% تخفیف بهره ببرید. در ضمن، میتوانید در بیش از ۹۰ شهر سوئیس بدون نیاز به خرید بلیط جداگانه از وسایل حملونقل عمومی استفاده و از بیش از ۵۰۰ موزه در سراسر این کشور بهصورت رایگان دیدن کنید. نکتهی قابل توجه دربارهی این نوع کارتها این است که تعداد روزهای قابل استفاده از آن، از زمان فعال شدن آن محاسبه میشود؛ چه از آن استفاده بکنید چه نکنید. اما اگر میخواهید همین تعداد روز، ولی به صورت ناپیوسته، از این کارت استفاده کنید (البته در بازهی زمانی یک ماه)، میتوانید کارت «سوئیس پس فلکس» (Swiss Pass Flex) را با هزینهای کمی بیشتر از کارت عادی تهیه کنید. فقط به یاد داشته باشید که هر روزی که میخواهید از آن استفاده کنید، باید کارتتان را برای همان روز فعال کنید.
قبل از خرید این نوع کارتها بهتر است بدانید که معمولا استفاده از این کارتها به جای خرید جداگانهی انواع بلیط راحتتر است؛ اما لزوما بهصرفه نیست! پس بهتر است قبل از خرید آنها، هزینهی تقریبی موارد استفادهتان را حساب کنید و بعد برای خرید کارت تصمیم بگیرید.
کارت نیم بهای سوئیس
کارت دیگری که بین گردشگران در سوئیس طرفدار زیادی دارد، کارت نیمبهای سوئیس (Swiss Half Fare) است. همانطور که از اسم آن پیدا است شما با داشتن این کارت میتوانید از ۵۰% تخفیف هنگام خرید بلیطهای حملونقل عمومی در سوئیس بهرهمند شوید. این تخفیف شامل اغلب مسیرهای ریلی و اتوبوسهای بین شهری و همچنین حملونقل عمومی درونشهری در بیش از ۹۰ شهر سوئیس است. قیمت این کارت ۱۲۰ فرانک با اعتبار یک ماهه است. پس اگر مجموع هزینهی سفرهای درونشهری و بینشهری شما بیش از ۲۴۰ فرانک میشود، خرید این کارت برای شما بهصرفه خواهد بود.
حمل و نقل درون شهری
برای جابهجایی درونشهری در شهرهای مختلف سوئیس، میتوانید از شبکهی گستردهی اتوبوسها، ترامواها و شناورهای آبی در شهرهای کنار دریاچهها و رودخانهها استفاده کنید. قبل از سوار شدن به هر یک، حتماً در مورد نحوهی تهیه و فعال کردن بلیط مطمئن شوید. بلیط اتوبوس و تراموا معمولا توسط راننده کنترل نمیشود و مأمور کنترل بلیط فقط بهصورت تصادفی بلیطها را کنترل میکند. همراه نداشتن بلیط فعالشده، جریمهی سنگینی در پی خواهد داشت.
تاکسی سوئیس بهعنوان گرانترین تاکسی در دنیا شناخته میشود. برای مثال، مسیر در حدود ۱۰ کیلومتری فرودگاه زوریخ تا مرکز شهر زوریخ، با تاکسی بین ۵۰ تا ۷۰ فرانک هزینه در بر خواهد داشت. تاکسی اینترنتی اوبر (Uber) نیز در چهار شهر زوریخ، ژنو، لوزان و بازل در دسترس است.
اینترنت و سیم کارت در سوئیس
سیمکارتهای همراه اول و ایرانسل در سوئیس قابل استفاده هستند؛ اما معمولا استفاده از آنها با توجه به هزینهی رومینگی که شامل تماس تلفنی (چه تماس ورودی، چه تماس خروجی)، فرستادن اساماس و استفاده از اینترنت همراه میشود، بههیچوجه مقرونبهصرفه نیست. بهتر است برای اطلاع از هزینههای رومینگ سیمکارتتان، اول به سایت اینترنتی اپراتور خود مراجعه کنید. البته با وجود اپلیکیشنهای تماس اینترنتی مثل «واتساَپ» و همچنین دسترسی آسان به اینترنت رایگان در بسیاری از نقاط شهرهای سوئیس، مثلا در هتلها، ایستگاههای قطار، رستورانها و کافهها نیاز به تهیهی سیمکارت کمتر شده است. اما اگر ترجیح میدهید در همه حال به اینترنت دسترسی داشته یا همواره «در دسترس» باشید، Salt, Sunrise, swisscom, Lycamobile معروفترین اپراتورهایی هستند که میتوانید سیمکارتشان را در سوئیس خریداری کنید. از آنجا که سوئیس عضو اتحادیهی اروپا نیست، سیمکارت اپراتورهای کشورهای دیگر بدون پرداخت هزینهی رومینگ در این کشور قابل استفاده نیستند. پس بهتر و بهصرفهتر است که برای مدت سفرتان در سوئیس از یکی از این اپراتورها سیمکارت با بستههای مشخص تماس، پیام کوتاه و اینترنت تهیه کنید. همهی این اپراتورها، در سوئیس پوشش و سرویسدهی خوبی دارند. پس با توجه به مدت سفرتان، سیمکارتی با بستهی مناسب نیاز خود تهیه کنید.
آداب معاشرت در سفر به سوئیس
- سوئیسیها به وقتشناسی مشهورند؛ پس ناگفته پیداست که به این مسأله بسیار اهمیت میدهند. حتماً به موقع سر قرار حاضر شوید و در صورتی که به هر دلیل ممکن است بیش از ۵ دقیقه تأخیر داشته باشید، قبل از رسیدن به طرف مقابل اطلاع دهید و از او عذرخواهی کنید.
- انعام دادن در سوئیس اجباری نیست؛ با این حال، در صورت رضایت از خدماتی که دریافت کردهاید، انعام دادن عملی پسندیده محسوب میشود.
- در فضاهای عمومی، به خصوص رستورانها و کافهها، با صدای آرام صحبت کنید و سر و صدای زیاد به راه نیندازید. صحبت با تلفن همراه با صدای بلند در فضاهای عمومی، اصلا پسندیده نیست.
- به هشدارهای «عکاسی ممنوع» و «عکاسی با فلاش ممنوع» در موزهها و سالنهای کنسرت توجه داشته باشید. در رستورانها و فضاهای بسته نیز عکس گرفتن با فلاش اصلا پسندیده نیست.
- در سوئیس، جویدن آدامس و تمیز کردن ناخنها در فضاهای عمومی و در حضور دیگران بیادبی محسوب میشود.
- سوئیسیها به پاکیزگی محیطهای عمومی و حفظ و مراقبت از محیطهای طبیعی بسیار اهمیت میدهند. ریختن زباله و تخریب محیط زیست خط قرمز آنهاست و ممکن است حتی مردم عادی در صورت مشاهدهی چنین اعمالی با فرد خاطی برخورد کنند.
- حفظ حریم خصوصی افراد در سوئیس بسیار مهم است. پس بیاجازه از کسی عکس نگیرید و از پرسیدن سؤالات شخصی و خصوصی از دیگران بپرهیزید.
ساعات کاری در سوئیس
بیشتر فروشگاهها همهروزه به جز یکشنبهها از ساعت ۹ تا ۱۸ باز هستند. روزهای یکشنبه و تعطیلات رسمی معمولا اکثر فروشگاهها، ادارات و بانکها تعطیل هستند؛ هرچند استثناهایی بهخصوص در مناطق توریستی وجود دارد. بنابراین بهتر است قبل از مراجعه به مکان مورد نظر، از ساعت کار، باز یا بسته بودن و همچنین در برخی مواقع از موقعیت مکانی درست اطمینان پیدا کنید.
مراکز خرید و فروشگاهها در مناطق و خیابانهای توریستی شهرهای بزرگ، ممکن است ساعت کار بیشتری (معمولا تا ساعت ۲۰) داشته باشند.
در شهرهای کوچک و روستاها، اغلب مغازهها بین ساعت ۱۲ تا ۱۴ بهصورت موقت تعطیل میشوند. همچنین بعضی از مغازهها در شهرهای کوچک ممکن است دوشنبه (صبح یا کل روز) تعطیل باشند.
معمولا فروشگاهها و سوپرمارکتهای ایستگاههای قطار هر شهر، هر روز از ساعت ۶ تا ۲۱ (و در برخی شهرها مانند ژنو از ساعت ۶ تا ۲۲) باز هستند و برای خرید نیازهای روزانه گزینههای مناسبی به شمار میآیند.
در فستیوالهای حراج سالیانه و در ماه دسامبر (قبل از کریسمس) بیشتر مغازهها و فروشگاههای کوچک و بزرگ یکشنبهها باز هستند و ساعت کاری طولانیتری دارند.
ساعت کار موزهها معمولا از ۱۰ تا ۱۸ است و معمولا یک روز در هفته (دوشنبه یا سهشنبه) تعطیل هستند. گیشهی فروش بلیط معمولا تا یک ساعت قبل از تعطیلی موزه باز است. ممکن است بعضی از موزهها یک روز در هفته ساعت کار بیشتری داشته باشند.
سوئیسیها معمولا بین ساعت ۱۲ تا ۱۴ ناهار و بین ساعت ۱۹ تا ۲۱ شام میخورند. بنابراین، در این ساعات رستورانها باز و آمادهی سرو غذا هستند. اما با توجه به منطقهی قرارگیری رستوران و قوانین داخلی آن، ساعت کار آنها قابل تغییر است. مثلا، بسیاری از رستورانهای مناطق توریستی، مثل آلتشتاتها (بافت تاریخی شهرها)، یکسره از قبل از ظهر تا نیمهشب غذا سرو میکنند.
در همهی ساعات روز میتوانید در سوپرمارکتها، اسنکفروشیها و نانواییها غذاهای سبک مثل ساندویچ و سالادهای آماده تهیه کنید.
کافهها معمولا از صبح زود بین ۷ تا ۸ تا حدود ۱۷ باز هستند. البته این ساعات در مورد کافههای محلی و غیرزنجیرهای میتواند متغیر باشد.
بانکها معمولا دوشنبه تا جمعه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۶:۳۰ باز هستند. بعضی از بانکها یک روز در هفته ساعت کاری بیشتری دارند که این روز در بانکها و شهرهای مختلف متفاوت است؛ بنابراین، لازم است قبل از مراجعه بررسی کنید. دستگاههای خودپرداز هفت روز هفته ۲۴ ساعته فعال هستند.
ساعات کاری بیشتر ادارات دوشنبه تا جمعه معمولا از ساعت ۸ تا ۱۲ و از ساعت ۱۴ تا ۱۷ است. ادارات آخر هفتهها (شنبه و یکشنبه) تعطیل هستند.
تعطیلات رسمی
کشور سوئیس در طول سال چند روز تعطیل رسمی ملی یا مذهبی دارد. معمولا کانتونهای مختلف علاوه بر تعطیلات رسمی، تعطیلات جداگانهای نیز دارند. در این روزها معمولا ادارات، بانکها و فروشگاهها تعطیل هستند. بیشتر رستورانها و کافههای محلی در این روزها تعطیل هستند؛ اما رستورانها در مناطق توریستی معمولا باز هستند. برای خرید نیازهای روزانه میتوانید به سوپرمارکتها و فروشگاههای ایستگاههای قطار مراجعه کنید. بسیاری از موزهها و سایتهای توریستی در تعطیلات رسمی باز هستند؛ اما قبل از برنامهریزی برای بازدید از سایتهای توریستی در این روزها، حتماً اطلاعات دقیقی راجع به شرایط و زمان بازدید از آنها کسب کنید. گفتنی است برخی از کانتونها در سوئیس روزهای تعطیل متفاوتی دارند و برای برنامهریزی دقیقتر قبل از سفرتان تقویم شهرهای مقصد را بررسی کنید.
- سال نو، ۱ ژانویه
- جمعهی قبل از عید پاک (جمعهی مقدس)
- دوشنبهی بعد از عید پاک
- عید عروج عیسی، پنجشنبهی ۴۰ روز بعد از یکشنبهی عید پاک
- روز ملی سوئیس، ۱ اوت
- کریسمس، ۲۵ دسامبر
تغییر ساعت در تابستان و زمستان
در سوئیس ساعت رسمی دو بار در سال برای استفادهی بیشتر از روشنایی روز و کاهش مصرف انرژی تغییر میکند. به این صورت که در آخرین یکشنبهی ماه مارس در ساعت ۲:۰۰ ساعتها یک ساعت به جلو (یعنی ساعت ۳:۰۰) کشیده میشوند. در نیمهی دوم سال در آخرین یکشنبهی ماه اکتبر در ساعت ۳:۰۰ یک ساعت به عقب (یعنی ساعت ۲:۰۰) کشیده میشود.
خرید معاف از مالیات در سوئیس
برای خرید معاف از مالیات (Tax Free) در سوئیس کافی است در هر خرید بالای ۳۰۰ فرانک، روی فاکتور از فروشنده درخواست برگهی مخصوص خرید معاف از مالیات کنید و در هنگام خروج از این کشور در فرودگاه این فاکتورها و کالای خریداریشده را ارائه کنید تا مبلغی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد قیمت آنها را دریافت کنید. ممکن است فروشنده برای دادن برگههای مخصوص از شما پاسپورت بخواهد. اما معمولا تصویر صفحهی اول پاسپورت و ویزا نیز مورد قبول است. اگر سفرتان به سوئیس محدود نمیشود و قرار است بهصورت زمینی به کشورهای همسایه سفر کنید، فراموش نکنید حتماً باید فرمهای بدون مالیات خریدهایتان در سوئیس را در گیشهی گمرک در مرز سوئیس مهر کنید. در مرز، خروج این وسایل از کشور تأیید میشود و میتوانید در انتهای سفرتان در فرودگاه کشور آخر سفر، مبلغ مالیات را با بقیهی فرمهای خریدتان دریافت کنید.
امنیت در سوئیس
سوئیس یکی از امنترین کشورهای اروپا و دنیا است و آمار جرم و جنایت در این کشور بسیار پایین است. با این وجود، همواره توصیه میشود در مکانهای شلوغ مراقب کیف پول و وسایل خود باشید. در مکانهای توریستی و پرتردد مانند ایستگاههای قطار، ممکن است جیببرهایی در کمین گردشگرانی نشسته باشند که هنگام بازدید و گرفتن عکس یادگاری، از جیب، کیف و وسایل خود غافل میشوند.
بهتر است مدارک (گذرنامه، بیمهنامه، بلیط و غیره) و اضافهی پولتان را در صندوق امانات هتل بگذارید و ترجیحاً پول نقد به اندازهی هزینههای روزانه همراه داشته باشید. داشتن یک کپی از مدارک مهم بسیار توصیه میشود؛ زیرا در صورت گم شدن مدارک اصلی با مشکل کمتری روبهرو خواهید شد.
در فعالیتهای ورزشی و بهخصوص طبیعتگردی در سوئیس به نکات ایمنی توصیهشده توجه کنید. اطلاعات لازم در مورد مسیر، شرایط هوا و نکات مهم را از دفاتر توریستی و کیوسکهای اطلاعات هر منطقه کسب کنید. از قوانین و محدودیتهای گفته شده پیروی کنید و از مسیرهای مشخصشده خارج نشوید.
نکات ایمنی در سفر به سوئیس
- پیش از سفر، کپی اسناد و مدارک مهم از قبیل بلیط، گذرنامه، ویزا، اسناد پزشکی، نسخهی پزشک، گواهینامهی رانندگی وغیره را تهیه و در اختیار یکی از دوستان یا اعضای خانوادهی خود قرار دهید تا در موقع اضطراری بتوانید از کپی پشتیبان مدارک خود استفاده کنید. در ضمن، برنامهی سفرتان را برای دوستان یا اعضای خانواده شرح دهید تا آنها بتوانند در صورت وقوع شرایطی اضطراری پیگیر وضعیت شما شوند.
- در سفر به برخی کشورهای جهان، باید کارت واکسیناسیون بینالمللی به همراه داشته باشید و در صورت عدم ارائهی این کارت، به شما اجازهی ورود به آن کشورها داده نخواهد شد. برای دریافت این کارت، با توجه به مقصد سفر، باید به انستیتو پاستور ایران و در برخی موارد به مراکز تزریق واکسن جمعیت هلالاحمر مراجعه کنید.
- پیش از عزیمت به هر مقصد گردشگری، آداب و رسوم افراد محلی را بررسی کنید، و در طول مدت سفر سعی کنید به آنها احترام بگذارید. حتماً از قوانین و مقررات کشور مقصد و نیز قوانین مربوط به مبادلات پولی و خرید و فروش اشیای قیمتی و عتیقه و غیره، آگاهی کافی کسب کنید. شما تا زمانی که در یک کشور خارجی هستید، تابع قوانین آن کشور محسوب میشوید.
- هیچگاه چمدان و کولهپشتی خود را در مکانهای عمومی، بهخصوص در فرودگاهها، بدون مراقب رها نکنید و هرگز حمل بسته و مرسولهی غریبهها را نپذیرید.
- یک علامت یا نوار رنگی خاص روی چمدان خود نصب کنید تا بتوانید سریعتر و راحتتر آن را در میان سایر چمدانها بیابید.
- میتوانید علاوه بر قفل کردن درِ چمدان، از تسمههای قفلدار برای جلوگیری و اطمینان از عدم دسترسی به محتویات داخل آن خود استفاده کنید.
- هرگز اشیای قیمتی خود، مانند جواهرات، دوربین، ساعت و غیره را داخل چمدان نگذارید.
- برچسبهای مربوط به سفرهای هوایی پیشین خود را از روی چمدان حذف کنید.
- توصیه میشود که نشانی محل سکونت خود را روی برچسب چمدان ننویسید؛ زیرا نیازی نیست به کسی اطلاع دهید که خانهی خالی شما در کجای دنیا واقع است. به جای این کار، میتوانید نشانی محل کار خود را روی برچسب چمدان بنویسید و برای اطمینان بیشتر، برگهای را که نشانی محل کار و شمارهی تماس خود را روی آن نوشتهاید، داخل چمدان قرار دهید تا چنانچه چمدان شما گم شد، یابنده بتواند با شما تماس بگیرد.
- پیش از عزیمت به سفرهای خارجی، از تاریخ اعتبار گذرنامهی خود مطمئن شوید. برای ورود به بسیاری از کشورها گذرنامهی شما باید حداقل ۶ ماه اعتبار و دو صفحهی خالی برای درج مهر ویزا داشته باشد.
- برای اینکه از حملهی سارقان و خلافکاران جلوگیری کنید، لباسهایی را که جلب توجه میکنند، نپوشید و از زیورآلات قیمتی و پر زرقوبرق استفاده نکنید. در برقراری ارتباط با دیگران نیز طوری رفتار کنید که جلب توجه نکند.
- از همراه داشتن مبالغ زیاد پول نقد جداً خودداری کنید؛ به اندازهی مخارج هرروزهی خود پول نقد یا کارت اعتباری همراه داشته باشید و مابقی پول و لوازم قیمتی خود را در گاو صندوق اتاق خود در هتل بگذارید.
- اصل گذرنامهی خود را هرگز همراه نداشته باشید و فقط کپی آن را با خود حمل کنید و اصل گذرنامه را در گاوصندوق اتاق خود در هتل قرار دهید یا آن را به واحد امانات هتل تحویل دهید.
- هرگز هنگام خرید، حجم زیاد پول را از جیب خود خارج نکنید؛ زیرا با این کار ممکن است توجه خلافکاران به سوی شما جلب شود.
- هرگز هدایا یا بستههای افراد ناشناس را برای انتقال به خارج از کشور و تحویل به فردی که نمیشناسید، نپذیرید.
- پیش از عزیمت به سفر، از موقعیت و شمارهی تلفن سفارت یا کنسولگری ایران در کشور مقصد آگاه شوید تا در صورت بروز هرگونه مشکل، بتوانید از خدمات و کمکهای دیپلماتیک بهرهمند شوید.
- اگر در کشوری حضور دارید که ایران در آنجا سفارت ندارد، در صورت بروز مشکل یا اتفاقی خاص، با بستگان و دوستان خود تماس بگیرید تا آنها اقدامات لازم را از ایران پیگیری کنند.
- در بیشتر موارد، کنسولگریها و سفارتخانهها نقش مشاورهای بر عهده دارند؛ اما در موارد دشواری همچون مرگ در خارج از کشور، حوادث و بیماریهای جدی، دستگیری و بازداشت، یا وارد آمدن آسیبهای جدی جسمی بر اثر حوادث به اتباع کشور، وارد عمل میشوند و تلاش میکنند خدمات لازم را به افراد ارائه دهند. البته کنسولها نمیتوانند شما را از زندان خارج کنند یا به شما پول قرض بدهند؛ اما در صورتی که حقوق شما زیر پا گذاشته شود، اقدامات لازم را در خصوص احقاق حق شما به انجام خواهند رساند.
- هنگام عبور از عرض خیابانها، حتماً از مکانهای مربوط به تردد عابران پیاده، از قبیل خطکشی عابر پیاده، روگذرها یا زیرگذرها، استفاده کنید. عدم رعایت این نکته، علاوه بر مخاطرات احتمالی، در بسیاری از کشورها با جرایم نقدی و غیرنقدی همراه است.
داروخانه های سوئیس
داروخانهها در سوئیس نیز مانند بسیاری از کشورهای اروپایی با علامت مثبت (+) سبز رنگ مشخص میشوند. در هر شهر و با توجه به زبان رسمی آن، یکی از سه عنوان «Farmacia» یا «Pharmacia» یا «Apotheke» را روی تابلوی داروخانهها خواهید دید. داروخانهها معمولا در ساعات معمول کاری یعنی ۸ تا ۱۲ و ۱۴ تا ۱۸ باز و یکشنبهها تعطیل هستند. اگر در ساعات دیگری از روز نیاز فوری به داروخانه داشتید، در هر شهر معمولا یک داروخانهی شبانهروزی و یا داروخانهای که ساعت کاری طولانیتری دارد پیدا میشود. در ادامه، آدرس و تلفن این داروخانهها را در بعضی از شهرهای بزرگ سوئیس آوردهایم:
- زوریخ: داروخانهی شبانهروزی Bellevue Apotheke
- ژنو: داروخانهی شبانهروزی Pharma 24
- بازل: داروخانهی شبانهروزی Notfall Apotheke Basel
- برن: داروخانهی Bahnhof Apotheke | ساعت کاری: هر روز ۶:۳۰ صبح تا ۱۰ شب
- لوزان: داروخانهی Pharmacie24 | ساعت کاری: هر روز ۸ صبح تا ۱۲ شب
- لوگانو: داروخانهی Pharma Express | ساعت کاری: هر روز ۸ صبح تا ۱۰ شب
شماره های ضروری سوئیس
- پلیس: ۱۱۷
- آتشنشانی: ۱۱۸
- درخواست آمبولانس: ۱۴۴
- امداد و نجات سوئیس: ۱۴۱۴
- شماره تلفن اضطراری در کل اروپا: ۱۱۲
- پاسخگوی سؤالات عمومی (دربارهی مکانهای عمومی مانند خدمات پزشکی، گردشگری وغیره): ۱۸۱۱
- امداد جادهای (تصادف و خرابی خودرو): ۱۴۰
- گزارش هواشناسی: ۱۶۲
- گزارش وضعیت جادهها: ۱۶۳
- گزارش سقوط بهمن: ۱۸۷
- سفارت ایران در برن: ۰۰۴۱۳۱۳۵۰۱۰۷۹
اپلیکیشن های مفید در سفر به سوئیس
- Google Maps: اپلیکیشن آنلاین مسیریابی با پوشش عالی حمل و نقل عمومی
- Maps.me: اپلیکیشن نقشه و مسیریابی آفلاین
- SBB mobile: اپلیکیشن رسمی سیستم ریلی سوئیس، برای دیدن زمانبندی حرکت قطار، اتوبوس و شناورهای آبی در سوئیس، با امکان خرید بلیط
- Local.ch: اپلیکیش مناسب برای پیدا کردن اطلاعات خدمات مختلف در سوئیس، مانند رستوران، کافه، بانک، ادارهی پست، آرایشگاه و غیره
- Switzerland Mobility: اپلیکیشن مناسب برای کسب اطلاعات دربارهی فعالیتهای طبیعتگردی در سوئیس (مسیرهای مختلف کوهنوردی، طبیعت گردی، دوچرخه سواری و غیره)
- Rega: اپلیکیشن درخواست امداد و نجات در شرایط اضطراری
- Swiss Travel Guide: اپلیکیشن رسمی گردشگری سوئیس شامل اطلاعات مفیدی دربارهی جاذبههای گردشگری
- Uber: اپلیکشنی مفید برای گرفتن تاکسی اینترنتی با قیمت مناسب
- MeteoSwiss: اپلیکیشن رسمی هواشناسی سوئیس
پرسشهای متداول
{{totalCount}} دیدگاه